O НАМА - ВСОВСУ ABOUT US - VSOVSU КАЛЕНДАР РАДА 18/19

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    024/547-870, 024/547-860    Банијска 67, Суботица

09.02.2018. 10:05 | Радионица: “Могућности Валдорфа”

“Ограничења постоје само у нашим умовима. Ако користимо машту, отварамо свет бесконачних могућности. “

Џејми Паолинети

У данашње време креативност и радозналост су основни чиниоци сталног раста и развоја појединца. Развијање и неспутавање  развоја маште, оптимизма, емпатије, воље, креативности  и аутентичности  најважнији су задаци васпитача, родитеља и свих оних који раде са децом и младима.

Висока школа струковних студија за образовање васпитача и тренера, из Суботице организује представљање Валдорф педагогије кроз радионицу: “Све могућности Валдорфа” која је намењена студентима, родитељима, васпитачима и свима које ова тема интересује. Радионица ће се одржати у сали 15 Школе у четвртак 1. марта 2018. године са почетком 12 часова. Радионицу ће водити Ранка Маринковић, васпитачица и једна од оснивачица Валдорф друштва у Србији.

Учешће је бесплатно али је неопходна пријава путем мејла This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Пријаве се примају до 27. фебруара 2018. године.

Валдорф педагогија је један од најпознатијих алтернативних приступа васпитању и образовању деце који се спроводи у великом броју предшколских установа и школа широм света.  Хумани приступ целовитом бићу детета, заснивање плана и програма на развојним потребама деце одређеног узраста, развијање душевних снага детета кроз уметнички приступ садржајима и развијање осећаја заједништва чине да овај образовни модел постаје све привлачнији родитељима и наставницима и на нашим просторима. Валдорфска педагогија подразумева да се у васпитавању и образовању васпитачи и учитељи према деци односе са дубоким поштовањем, да утичу на дететов разум ни најмање не запостављајући његова осећања и емоционални развој. Деца се подстичу да до решења долазе сопственим делањем, да испробавају различите могућности и сама долазе до закључака. Не нуде им се готова знања, већ се мотивишу на размишљање. Подстицање развоја маште и креативности кроз окружење у којем су деца окружена природним материјалима (дрво, вуна, свила) и материјалима од којих сама праве играчке (шишарке, каменчићи, вуна, гранчице, шкољке) омогућава да програм прати развојне  потребе детета у свим фазама, те да се темељи на разумевању људске природе и дубоком поштовању свих  димензија људскости у детету. Један од важних аспеката је и сарадња са породицом.

Неке од тема које ће се обрађивати током радионице су: настанак Валдорф педагогије и холистички приступ, развојне фазе по др Рудолфу Штајнеру, важност ритма у раду са децом, играчке од природног материјала, причање прича, значај игре прстима.

Ранка Маринковић је дипломирала на Педагошкој академији за образовање васпитача у Београду 1978. године. Радила је као васпитач у ПУ “Врачар” у Београду од 1978. до 2013. године. Своја знања из области Валдорф педагогије је стицала у Загребу и Београду. Реализаторка је семинара  за васпитаче о холистичком приступу рада са децом и семинара о темпераментима код деце и одраслих. Једна од оснивачица и председница “Валдорф друштва Србије” у Београду. Оснивачица је “Центра за подршку деци и породици” по принципима Валдорф педагогије. Коауторка је семинара "Примена принципа Валдорф педагогије у раду са децом предшколског узраста" акредитованог код ЗУОВ Београд за 2014/15 , 2015/16. и 2016/17, 2017/18.(Београд, Апатин, Власотинце,Шид, Нови Бановци,Лесковац...). Ауторка трибине "Трибина о примени принципа Валдорф педагогије" акредитоване преко  Удружења васпитача Војводине за васпитаче у Новом Саду, Суботици, Бачкој паланци, Врбасу, Кули, Зрењанину, Вршцу и Панчеву. Ауторка је предавања "Примена принципа Валдорф педагогије у причању прича и бајки" и “Природни и неструктуисани материјал у раду са децом до три године".

Прилози уз обавештење

Нови конкурс за курс спортског оперативног тренера, као и информације о другим курсевима за стручно оспособљавање погледајте овде:

kursevi.vsovsu.rs