This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    024/547-870, 024/547-860    Банијска 67, Суботица

Институциално насиље и самоодбрана друштва

Calendar
Календар догађаја
Date
08.12.2018 14:00 - 09.12.2018 15:00
Author
ВСОВСУ

Description

Омладински центар ЦК13 позива све заинтересоване да се пријаве за учешће на првом у низу Семинара алтернативних политика који носи назив “Институционално насиље и самоодбрана друштва”.

Семинар ће се одржати у просторијама Омладинског центра ЦК13 у Новом Саду, 8. и 9. децембра 2018. године. 

Приликом селекције кандидата предност ће имати млади од 18 до 30 година, а одабир ће се вршити на темељу мотивације.

Циљ семинара је стицање нових знања и развијање критичког промишљања које ће им помоћи да подстичу и креирају друштвене промене кроз заговарачке активности, активистичке акције или научне и уметничке радове.

Семинар ће се одвијати у облику предавања са дискусијом и практичним примерима. ​Т​оком предавања​ примењиваће се партиципативна методологија и ​​интерактивн​и приступ​ који омогућава активно укључивање.

Рок за подношење пријава је 25. новембар.
Пријаве се врше путем онлине формулара којем можете приступити кликом на следећи линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfeXKc4n6GOHg1h9bH1Pc_XZwToWchMOM176pr_UTxsYyOObQ/viewform

Семинар ће водити Алма Миџић и Бориша Мраовић из организације Црвена из Сарајева. 

О водитељима:

Алма Миџић је истраживачица у домену анализе заједничких добара (цоммонс), социополитичких димензија урбаних трансформација и заштите природне средине. Дипломирала је политологију, а магистрирала је на регионалном Мастер програму Демокрација и људска права у југоисточној Еуропи на тему "Друштвени покрети и борба за заједничка добра: случај Хрватске.” Ради у Асоцијацији за културу и умјетност Црвена, Сарајево као истраживачица. Фокус њеног рада је на урбаној проблематици у граду Сарајеву у вези с проблемима креације, трансформације и дисолуције заједничких добара/јавних простора. Активно сарађује с групама које се боре против разних облика експлоатације природних ресурса у Босни и Херцеговини.

Бориша Мраовић је истраживач и уредник. Дипломирао је психологију и магистрирао друштвене науке. Ради у Асоцијацији за културу и умјетност Црвена као истраживач-организатор гдје је од 2013. године реализирао већи број истраживачких пројеката те културних и умјетничких иницијатива. Тренутни фокус истраживања су му политичко-економски услови и силе урбаног развоја града Сарајево у 21. вијеку. Има богато искуство из више истраживачких поља и објавио је низ текстова и прилога у међународним часописима као и у зборницима. Уредио је зборник 'Шта да напишем на зиду?' из 2015. године у издању Црвене.

О семинару:

Класична и најпознатија дефиниција државе је она која каже да је држава “друштвена институција која има монопол над легитимном примјеном физичке силе тј. насиља.” Ову димензију државе најјасније опажамо у ситуацијама ванредног стања када држава нпр. присилно мобилизира становништво за рат, рад или одговор на природну катастрофу. Међутим, насиље као институционални механизам одржавања, али и сталне производње правно-политичког поретка унутар одређеног територијалног оквира дјелује континуирано и у периодима који се ни по чему не чине посебним. Овдје је присила апарата највидљивија као полицијско дјеловање. Присила у редовном облику може варирати у интензитету од административних препрека, ограничења организирања и удруживања, преко лимита у односу на јавна испољавања другачијих ставова, све до чистки, хапшења, притварања и убистава.

Ова димензија државног апарата, у модерним је државама, на посебан начин повезана са присилом унутар другог регистра свакодневнице – оног којег зовемо 'економија' – дакле, са присилом која је дио поретка рада, производње и присвајања ресурса. У неким ситуацијама у којима профитом оријентисани актери настоје реализирати своје, у правном систему утемељене интересе, њихова реализација је немогућа без административне присиле или без употребе физичког насиља апарата државе или пара-апарата који располажу средствима присиле.

Истовремено, стално се, унутар промјењивог контекста, генерирају и организирају друштвене снаге које настоје пружити отпор овим формама насиља и развијати капацитете за самоодбрану. Отпор се реализира и кроз институције и правно-политички уоквирену борбу, али и кроз прекорачења овог оквира кроз сомоорганизовање, грађење коалиција и паралелних институционалних веза, стратешка и тактичка позиционирања и стварну 'борбу на терену' испред булдожера или полицијских кордона.

Циљ семинара је да уведе учеснице и учеснике у описани проблем, али и да илустрира комплексну динамику стварне самоодбрамбене борбе. У првом дијелу предавања ћемо се позабавити концептуалним проблемима институционалног насиља државног апарата, али и другим формама пара-државне присиле с којима се свакодневно суочавамо. У другом дијелу ћемо се детаљније бавити емпиријском стварношћу и неким амблематичним примјерима институционалног насиља, а фокусираћемо се на праксе и искуства отпора и борбе с различитих крајева свијета те на изазове и проблеме с којима се организирање отпора у правилу суочава.

Crvena Association for Culture and Art

-----------------------------------------------------
Семинар алтернативних политика “Институционално насиље и самоодбрана друштва” реализује се у оквиру пројекта “Свакодневно је политичко: реполитизација и демократизација друштвене свакодневице кроз јавну реч, едукацију и активизам” који је подржао Фонд за отворено друштво, Србија и National Endowment for Democracy, USA.